Maksud hormon

Sertai channel Telegram Makna.online shopping lebih bermakna untuk lihat macam2 produk menarik dan kupon istimewa!

hormon dalam bahasa Inggeris: hormones

Maksud perkataan ini:

[hor.mon] | هورمون

Definisi : bahan kimia yg dikeluarkan dlm kelenjar endokrin dan mempunyai kesan ke atas kegiatan organ-organ lain. (Kamus Dewan Edisi Keempat).

Hormon dilepaskan ke dalam aliran darah untuk mengghantar mesej ke bahagian badan yang lain. Ia sering dipanggil sebagai ‘Si Penyampai’. Hormon ditemui di dalam semua organisma yang multikelular.

Tugas utama mereka ialah untuk menjadi sistem komunikasi antara sel yang berada di bahagian badan yang jauh.

Di dalam tubuh badan manusia, hormon digunakan untuk dua jenis komunikasi. Pertama ialah komunikasi antara kelenjar endokrin di mana satu kelenjar akan mengeluarkan hormon yang akan merangsang kelenjar sasaran dan organ sasaran, sebagai contoh apabila pankreas menghasilkan insulin yang akan menyebabkan otot dan sel lemak untuk mengambil gulokas dari dalam aliran darah.

Oleh kerana hormon dibebaskan ke dalam aliran darah dan boleh dibawa ke seluruh tubuh, mereka boleh melakukan kedua-dua tindakan ini pada banyak sasaran.

Interaksi kompleks antara kelenjar, hormon dan organ sasaran lain disebut sebagai sistem endokrin. Hormon mempengaruhi banyak aktiviti fisiologi termasuk pertumbuhan, metabolisme, selera makan, akil baligh dan kesuburan.

Iklan #1:

Macam Tak Percaya! 😱 Hanya 1 Sachet Sehari Makin Bertenaga, Kulit Lebih Glowing & Mood Lebih Ceria Sepanjang Hari..

"Paling best lepas mnum Sofra ni, saya dh tak penat macam dlu dan asyik lapar je. Mood pun makin baik, sampai suami tegur lah skrg dh tk moody macam dlu."- Pn.Aisha, Kuala Lumpur

Hasil gabungan 10 superfood ni dapat bantu anda yang ada masalah ini :-

👉🏻 Badan lesu

👉🏻 Rambut gugur

👉🏻 Asyik lapar

👉🏻 Cepat penat bila buat kerja

👉🏻 Hilang fokus waktu buat aktiviti harian

Klik link di bawah sekarang.

https://sofrabeauty.com/

Iklan #2:

😱😱 Sekali sarung je abes menyorok lelemak tu! Boleh la melaram kebaya dengan confident raya ni!

Mantap uols! Sarung-sarung terus Ramping...

Tak perlu nak kawal nafsu makan lagi dahhh

Ini yang BEST nya Girdle Eyma Wear :-

✅ Strechable

✅ Premium cotton

✅ Berkualiti (Anti-bau / getah elastik)

✅ Push up menaikkan booty dan melindungi uterus

✅ Selesa dan Tiada besi / Tulang

Grab PROMO Raya dekat sini ---->> https://pantasorder.com

Nak cari makna perkataan? Guna ruangan bawah:

Leave a Comment